Specjalizacje

Dietetyk

CENA WIZYTY: 150-250 zł

Czym zajmuje się dietetyk?

Dietetyk to znawca zasad odżywiania najwłaściwszego w danej jednostce chorobowej i w danym momencie życia. Zajmuje się:

  • diagnozowaniem i leczeniem problemów żywieniowych związanych z chorobami stricte somatycznymi (np. cukrzyca, nadciśnienie, nadwaga, refluks żołądkowo-jelitowy) lub wynikającymi z psychicznych zaburzeń łaknienia (np. anoreksja, bulimia) oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi;
  • opracowywaniem indywidualnego programu żywieniowego dla pacjentów z zaburzeniami odżywiania, po operacjach chirurgicznych, pogrążonych w śpiączce, wymagających żywienia pozajelitowego;
  • sporządza programy dietetyczne dla osób zdrowych – w ramach działań profilaktycznych lub ukierunkowane na określony cel, np. dla sportowców, uczestników wypraw odbywających się w ekstremalnych warunkach;
  • współpracuje z lekarzami innych specjalności oraz z psychologami w diagnozowaniu i leczeniu zaburzeń odżywiania i łaknienia;
  • edukuje pacjentów i prowadzi działania profilaktyczne zaburzeń odżywiania lub łaknienia;<
  • kieruje na badania diagnostyczne i testy dotyczące chorób wewnętrznych wynikających z nieprawidłowego odżywiania się;
  • leczy niedożywienie i pomaga w stanach nagłych (np. przy skrajnym niedożywieniu).


Kiedy należy udać się do dietetyka?

Do dietetyka przychodzimy, kiedy:

  • zmagamy się z zaburzeniami odżywiania lub łaknienia;
  • konieczne jest dostosowanie diety do specjalistycznego programu leczniczego;
  • pomimo samodzielnych prób ustalenia zdrowego jadłospisu nadal nie potrafimy utrzymać w ryzach masy ciała;
  • trzeba opracować lub zmodyfikować program żywieniowy dla osoby, którą się opiekujemy, lub u której stwierdzono alergię czy nietolerancję pokarmową, albo dla sportowca;
  • trzeba opracować dietę dla matki karmiącej, u której dziecka występują objawy nietolerancji pokarmowej lub alergii.


Jak często należy odwiedzać dietetyka?

To sprawa indywidualna. Częstotliwość wizyt zależy od rodzaju problemu związanego z żywieniem, reakcjami organizmu na zaproponowaną dietę i zmian w trybie życia pacjenta. Zawsze odwiedzamy lekarza dietetyka w terminie wizyty kontrolnej.


Jak przygotować się do wizyty u dietetyka?

Na jakiś czas przed wizytą sporządzamy spis zjedzonych każdego dnia potraw i produktów spożywczych oraz notatki dotyczące epizodów bulimii i ilości spożytego jedzenia (przy anoreksji). Na wizytę przynosimy dokumentację medyczną, dzienniczek diabetyka, wspomniany spis i listę pytań do lekarza.


Dietetyk – istotne informacje

Zaburzenia odżywiania mogą mieć różne podłoże, dlatego lekarz dietetyk może konsultować swoje decyzje ze specjalistami z różnych dziedzin medycyny czy stomatologii oraz z dziedzin pokrewnych, np. psychologii.


Powiązane choroby

  • Choroba refluksowa przełyku
  • Choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy
  • Cierpienie spastyczne jelita grubego – zespół jelita nadpobudliwego
  • Dietetyczne leczenie otyłości i zespołu metabolicznego
  • Dietetyka pediatryczna
  • Dietoterapia schorzeń przewodu pokarmowego
  • Leczenie żywieniowe jako element poprawy stanu zdrowia i efektywności leczenia
  • Modyfikacje dietetyczne dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej
  • Modyfikacje diety dla osób z chorobami nowotworowymi
  • Niepożądane reakcje na pokarm
  • Nowotwory przełyku oraz żołądka łagodne i złośliwe
  • Ostre zapalenie przełyku, żołądka
  • Otyłość, zespół polimetaboliczny
  • Przewlekłe zapalenie przełyku, żołądka
  • Uszkodzenie błony śluzowej żołądka zależnie od stresu
  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • Wrzód trawienny
  • Zaburzenia odżywiania
  • Zaburzenia odżywiania u dzieci i młodzieży
  • Zaparcia
  • Zespoły złego trawienia i wchłaniania

Badania i zabiegi

  • Badanie krwi
  • Badanie moczu
+ Czytaj więcej

Mgr

Elżbieta Gmurczyk

Dietetyk, Dietetyk dziecięcy

+ Czytaj więcej

Mgr

Anna Nande

Dietetyk

Copyright © 2024. MULTI MED. Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja: Tworzenie stron internetowych - Jellinek