Specjalizacje
Dietetyk
CENA WIZYTY: 150-250 zł
Czym zajmuje się dietetyk?
Dietetyk to znawca zasad odżywiania najwłaściwszego w danej jednostce chorobowej i w danym momencie życia. Zajmuje się:
- diagnozowaniem i leczeniem problemów żywieniowych związanych z chorobami stricte somatycznymi (np. cukrzyca, nadciśnienie, nadwaga, refluks żołądkowo-jelitowy) lub wynikającymi z psychicznych zaburzeń łaknienia (np. anoreksja, bulimia) oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi;
- opracowywaniem indywidualnego programu żywieniowego dla pacjentów z zaburzeniami odżywiania, po operacjach chirurgicznych, pogrążonych w śpiączce, wymagających żywienia pozajelitowego;
- sporządza programy dietetyczne dla osób zdrowych – w ramach działań profilaktycznych lub ukierunkowane na określony cel, np. dla sportowców, uczestników wypraw odbywających się w ekstremalnych warunkach;
- współpracuje z lekarzami innych specjalności oraz z psychologami w diagnozowaniu i leczeniu zaburzeń odżywiania i łaknienia;
- edukuje pacjentów i prowadzi działania profilaktyczne zaburzeń odżywiania lub łaknienia;<
- kieruje na badania diagnostyczne i testy dotyczące chorób wewnętrznych wynikających z nieprawidłowego odżywiania się;
- leczy niedożywienie i pomaga w stanach nagłych (np. przy skrajnym niedożywieniu).
Kiedy należy udać się do dietetyka?
Do dietetyka przychodzimy, kiedy:
- zmagamy się z zaburzeniami odżywiania lub łaknienia;
- konieczne jest dostosowanie diety do specjalistycznego programu leczniczego;
- pomimo samodzielnych prób ustalenia zdrowego jadłospisu nadal nie potrafimy utrzymać w ryzach masy ciała;
- trzeba opracować lub zmodyfikować program żywieniowy dla osoby, którą się opiekujemy, lub u której stwierdzono alergię czy nietolerancję pokarmową, albo dla sportowca;
- trzeba opracować dietę dla matki karmiącej, u której dziecka występują objawy nietolerancji pokarmowej lub alergii.
Jak często należy odwiedzać dietetyka?
To sprawa indywidualna. Częstotliwość wizyt zależy od rodzaju problemu związanego z żywieniem, reakcjami organizmu na zaproponowaną dietę i zmian w trybie życia pacjenta. Zawsze odwiedzamy lekarza dietetyka w terminie wizyty kontrolnej.
Jak przygotować się do wizyty u dietetyka?
Na jakiś czas przed wizytą sporządzamy spis zjedzonych każdego dnia potraw i produktów spożywczych oraz notatki dotyczące epizodów bulimii i ilości spożytego jedzenia (przy anoreksji). Na wizytę przynosimy dokumentację medyczną, dzienniczek diabetyka, wspomniany spis i listę pytań do lekarza.
Dietetyk – istotne informacje
Zaburzenia odżywiania mogą mieć różne podłoże, dlatego lekarz dietetyk może konsultować swoje decyzje ze specjalistami z różnych dziedzin medycyny czy stomatologii oraz z dziedzin pokrewnych, np. psychologii.
Powiązane choroby
- Choroba refluksowa przełyku
- Choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy
- Cierpienie spastyczne jelita grubego – zespół jelita nadpobudliwego
- Dietetyczne leczenie otyłości i zespołu metabolicznego
- Dietetyka pediatryczna
- Dietoterapia schorzeń przewodu pokarmowego
- Leczenie żywieniowe jako element poprawy stanu zdrowia i efektywności leczenia
- Modyfikacje dietetyczne dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej
- Modyfikacje diety dla osób z chorobami nowotworowymi
- Niepożądane reakcje na pokarm
- Nowotwory przełyku oraz żołądka łagodne i złośliwe
- Ostre zapalenie przełyku, żołądka
- Otyłość, zespół polimetaboliczny
- Przewlekłe zapalenie przełyku, żołądka
- Uszkodzenie błony śluzowej żołądka zależnie od stresu
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- Wrzód trawienny
- Zaburzenia odżywiania
- Zaburzenia odżywiania u dzieci i młodzieży
- Zaparcia
- Zespoły złego trawienia i wchłaniania
Badania i zabiegi
- Badanie krwi
- Badanie moczu