Co jeść jesienią, by uniknąć spadku formy? Dieta wzmacniająca
Jesień to okres infekcji, zdominowany przez ponurą aurę, która sprzyja obniżeniu nastroju. O tej porze roku w organizmie wzrasta poziom melatoniny, co skutkuje sennością utrzymującą się w ciągu dnia. Dodatkowo zmniejsza się synteza skórna witaminy D3, zaś niedobór tego składnika sprawia, że dają o sobie znać zmęczenie i spadek odporności. Słabsze samopoczucie może wiązać się również z niedostateczną podażą innych witamin, minerałów i składników odżywczych.
By wspomóc organizm jesienią, warto więc w pierwszej kolejności zadbać o swój talerz. Jadłospis powinien być urozmaicony i właściwie zbilansowany. Jesień obfituje w sezonowe owoce i warzywa (należą do nich m.in. dynia, brukselka, kalafior, jabłko, gruszka, śliwka). Produkty sezonowe są zdrowsze niż te kupowane poza sezonem, ponieważ zawierają mniej konserwantów i składników przyspieszających dojrzewanie.
W diecie wzmacniającej organizm jesienią nie powinno zabraknąć żelaza, którego najlepszym źródłem jest mięso. Cennym źródłem żelaza jest również żółtko jajka kurzego oraz ryby, a wśród produktów roślinnych wyższą zawartość tego składnika zawierają m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe (np. fasola, groch, soczewica), buraki, szpinak, jarmuż, orzechy. Permanentne zmęczenie może wynikać właśnie z niedoboru tego pierwiastka. Warto również dbać o podaż magnezu (m. in. otręby pszenne, orzechy laskowe, migdały, kasza gryczana), witaminy C (dzika róża, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka, kiwi, cytrusy) oraz witamin z grupy B.
Jesienna apteczka. Suplementy na zmęczenie i brak energii
Idealne uzupełnienie diety stanowi dobrze dobrana suplementacja. W okresie jesienno-zimowym zalecane jest dostarczanie organizmowi dodatkowej dawki witaminy D – dotyczy to każdego, niezależnie od wieku. Dawkę najlepiej skonsultować z lekarzem (według ogólnych zaleceń powinna ona mieścić się w przedziale od 800 do 2000 IU). Przy braku koncentracji i zaburzeniach nastroju pomocna może być suplementacja kwasów omega-3 (DHA).
W przypadku występowania jakichkolwiek problemów zdrowotnych warto zastanowić się nad indywidualnym skomponowaniem diety przez dietetyka i zaplanowaniem suplementacji na podstawie wyników badań i zebranego przed dietetyka wywiadu żywieniowego. Długotrwałe utrzymywanie się takich objawów jak senność i zmęczenie, mimo dbałości o dietę, powinno skłonić do rozpoczęcia pogłębionej diagnostyki.