10 porad jak odżywiać się w czasie ciąży

Przedstawiamy dekalog zdrowego odżywania się w czasie ciąży. Wiele przyszłych mam pamięta o tych zasadach, ale z zastosowaniem ich w praktyce bywa różnie. Szkoda, bo od tego, co kobieta je w czasie w ciąży i w jakiej ilości, zależy zdrowie potomka i jej samej.

1. Jedz zdrowo przed zajściem w ciążę

Jeśli chcesz zapewnić maleństwu najlepszy start w życie od pierwszych chwil po zapłodnieniu i zabezpieczyć własną kondycję na czas oczekiwania na dziecko, potraktuj swój organizm jak magazyn składników odżywczych, z którego czerpać będzie rozwijający się płód.

2. Jedz dla dwojga a nie za dwoje

U kobiet w ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na składniki odżywcze: organizm przyszłej mamy musi sprostać rosnącym obciążeniom układowym i zaspokoić potrzeby intensywnie rozwijającego się płodu. Nie zjadaj jednak podwójnych porcji, ale wybieraj pokarmy dostarczające wszystkich potrzebnych składników pokarmowych i odpowiedniej liczby kalorii. Jednocześnie unikaj objadania się. Podniebieniu można (i warto) pofolgować – ale nie wolno stracić przy tym kontroli nad ilością i jakością spożywanych pokarmów.

3. Stawiaj na jakość a nie na ilość

Zacznij czytać etykiety – kupuj sery a nie wyroby seropodobne, postaw na prawdziwe masło i oleje a nie na miksy utwardzonych tłuszczów roślinnych i zwierzęcych. Kup niewielki kawałek dobrej wędliny zamiast kilograma tłustej kiełbasy. Pamiętaj, że im więcej chemicznych dodatków w produktach spożywczych, tym mniej w nich tego, co najbardziej wartościowe dla płodu i dla ciebie. Unikaj kupowania żywności w cenach promocyjnych – mogą to być produkty stare, odświeżane lub o gorszym składzie.

4. Jedz zgodnie z zasadami piramidy żywienia

Bazą energetyczną twoich posiłków powinny być zboża. Wybieraj produkty z pełnego ziarna, bo poza węglowodanami, które w sposób korzystny podnoszą poziom cukru we krwi (stopniowo a nie gwałtownie), dostarczają wielu ważnych makro- i mikroelementów, witamin i błonnika. Błonnik to wielki sprzymierzeniec dobrego samopoczucia u kobiet w ciąży: przyspiesza perystaltykę jelit (przez co chroni przed częstymi w tym czasie zaparciami), usuwa toksyny z układu pokarmowego i wspomaga rozwój korzystnych dla zdrowia szczepów bakteryjnych w jelitach – dzięki temu pokarm jest sprawniej trawiony i powstają cenne dla rozwoju płodu naturalne witaminy: biotyna oraz witamina K.

5. Jedz częściej – w mniejszych porcjach

Niewielkie porcje zabezpieczą Cię przed odkładaniem się nadwyżek kalorii w postaci tkanki tłuszczowej. To z kolei uchroni Ciebie przed tyciem oraz niebezpieczeństwem rozwoju cukrzycy, a dziecko – przed miażdżycą w przyszłości.

6. Dbaj o różnorodność

Urozmaicone menu zwiększa szanse na dostarczenie do organizmu wszystkich potrzebnych składników pokarmowych i zabezpiecza przed dostaniem się do ustroju zbyt dużej ilości elementów niepożądanych (np. chemicznych dodatków do żywności). Zjadaj zatem nawet codziennie to, co lubisz, ale oprócz tego sięgaj też po inne produkty żywnościowe.

7. Wybieraj naturalną żywność

Sięgaj po produkty, których nazwy opatrzone są przedrostkami eko- czy bio-. Jeśli tylko masz możliwość, kupuj żywność u zaprzyjaźnionego lub sprawdzonego rolnika i hodowcy. Sięgaj też po warzywa i owoce, które wyrosły w przydomowym ogródku. Unikaj żywności wysoko przetworzonej i konserwowanej.

8. Ograniczaj lub eliminuj używki

Alkohol w ciąży jest zabroniony; kawa i czarna herbata – dozwolone, ale tylko jako słabe napary.

9. Mięso i nabiał jedz codziennie

Mięso dostarcza aminokwasów, witamin i łatwo przyswajalnego żelaza. Pierwiastek ten jest potrzebny do produkcji hemoglobiny: z powodu rozwijającego się układu krwionośnego płodu oraz rozbudowywanego systemu krążenia u przyszłej mamy. Wybieraj mięsa chude i często sięgaj po ryby, głównie tłuste, bo zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe – bezcenne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Nabiał to główne źródło wapnia – budulca kości, zębów i tkanki chrzęstnej.

10. Unikaj soli i glutaminianu sodu

Zastępuj je ziołowymi przyprawami: lubczykiem, majerankiem, cząbrem. Nadmiar soli w ustroju może doprowadzić do rozwoju groźnego dla ciebie i dziecka ciążowego nadciśnienia tętniczego.

Pamiętaj: nie tylko Ty jesteś tym, co zjadasz. Twoje dziecko również.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.