multimed_kosci-fb-002-1_1Dieta wspomagająca regenerację pourazową – czyli jak warto się odżywiać, żeby wzmocnić nasze kości, by były mniej podatne na urazy lub szybciej zrastały się po złamaniach spowodowanych zimowymi aktywnościami.

Badania naukowe wykazały, że dobrym modelem diety celowanej na wytrzymałość kości może być dieta śródziemnomorska. Jest to dieta, zawierająca duże ilości warzyw, owoców, ryb oraz tłuszczów nienasyconych – głównie w postaci oliwy z oliwek, nasion i orzechów.

Aby zadbać o poprawną kondycję naszych kości, należy pamiętać o składnikach mineralnych, które ją budują:


  • potas (kakao, morele suszone, koncentrat pomidorowy, pestki i nasiona)
  • magnez (orzechy, nasiona, szpinak, jarmuż, ryby, produkty sojowe, awokado, banan)
  • cynk (podroby, kasza, nasiona, orzechy, kakao)
  • mangan (zarodki zbóż, orzechy, płatki owsiane)
  • fluor (rodzynki, ser cheddar)
  • miedź (brokuł, brukselka, jarmuż, natka pietruszki)
  • fosfor (mięso, ryby, jaja, orzechy, produkty zbożowe i mleczne)


Kluczowa okazuje się suplementacja witaminą D, której nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, możemy ją jedynie dostarczyć z zewnątrz. Witaminę D znajdziemy w tłustych rybach, jajach, wątrobie, a także możemy ją dostarczać korzystając z kąpieli słonecznych.

Niestety w naszym klimacie ilość słońca jest niewystarczająca, dlatego zaleca się suplementację witaminą D3. Obligatoryjne należy także stosować syntetyczną witaminę K2MK7 lub naturalnie występującą w brokułach, sałacie, kapuście – gdyż witamina D wypłukuje z naszych komórek wapń.

Dodatkowo powinno się spożywać produkty bogate w wapń: nabiał (mleko, sery, jogurty, kefiry), a także konserwy rybne (szprotki, sardynki), oraz nasiona roślin strączkowych.

Ważnym aspektem jest podaż białka w diecie, która powinna wynosić ok. 1,2g na kg masy ciała. Białko wpływa na syntezę kolagenu, który tworzy okostną, a także jest niezbędne dla wchłaniania wapnia. Z tego samego powodu należy suplementować witaminę C (najlepiej min. 1000 jednostek dziennie).

Wskazane jest odpowiednie nawodnienie, ponieważ przyspiesza metabolizm tkankowy i szybciej dochodzi do rozprzestrzeniania się związków budulcowych. Należy wybierać wody wysokomineralizowe (powyżej 1500 mg/l składników mineralnych).

Bardzo ważna jest zróżnicowana dieta, aby dostarczyć odpowiednią ilość mikro- i makroelementów.

Należy unikać kofeiny zawartej w kawie i herbacie, a także napojów gazowanych (np. Coca Cola), które wypłukują wraz z moczem wapń. Wrogiem dla rekonwalescencji kości bywa sól, która może zaburzyć gospodarkę wapniową naszego organizmu.

Oprac. Mgr Magdalena Szostak – Dietetyk sportowy MULTI MED
https://multimed.pl/specjalizacje/dietetyk-sportowy/

MULTI MEDMULTI MEDMULTI MEDMULTI MEDMULTI MEDMULTI MEDMULTI MED

Chcesz, żebyśmy zadzwonili do Ciebie w 28 sekund?

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies