jakie-produkty-draznia-zoladek-870x400_2


Żyjemy w rzeczywistości, w której jesteśmy niejako skazani na korzystanie z żywności wysoko przetworzonej, która często powoduje podrażnienia żołądka. Układ pokarmowy mogą jednak podrażnić także produkty naturalne, spożywane w nadmiarze. Tym, co żołądek i jelita lubią najbardziej, są więc dieta lekkostrawna i umiar.

Dieta lekkostrawna to menu oparte o pokarmy szybko przechodzące przez przewód pokarmowy, nie obciążające żadnego z odcinków układu trawiennego, a jednocześnie dostarczające dużej ilości błonnika i składników odżywczych. To idealna dieta na płaski brzuch.

Jak jedzenie podrażnia żołądek? 

Zazwyczaj myślimy, że lekkostrawne, naturalne i zdrowe jedzenie nie może nam zaszkodzić. Okazuje się jednak, że w pewnych okolicznościach produkty, które w powszechnym mniemaniu uznawane są za bezpieczne, spożyte w nadmiarze, mogą spowodować wzdęcia, gazy i podrażnić jelita.
Żołądek może być podrażniony przez produkty żywnościowe na kilka różnych sposobów:

  • termicznie – przez potrawy zbyt zimne lub zbyt gorące; zareagujesz na nie szczególnie źle, jeśli cierpisz na zespół jelita drażliwego, ponieważ pobudzają one motorykę przewodu pokarmowego i wywołują przekrwienie błony śluzowej żołądka;
  • mechanicznie – przez produkty zawierające dużo błonnika, czyli nieoczyszczone kasze, pieczywo razowe, owoce suszone i surowe, warzywa, nasiona roślin strączkowych – produkty te zawiera każda dieta na zaparcia i z założenia mają one pobudzać perystaltykę jelit, ale dla już chorującej błony śluzowej żołądka ich działanie jest za silne;
  • chemicznie – przez zbyt kwaśne soki, marynaty, alkohol, potrawy wędzone, pikantne i wysoko przetworzone; dokuczą ci szczególnie, jeśli chorujesz na wrzody żołądka.

Dlaczego żywność wysoko przetworzona podrażnia żołądek? 

Najpoważniejszym podejrzanym o wywoływanie podrażnień żołądka jest, oczywiście, żywność wysoko przetworzona. Nafaszerowana konserwantami, sztucznymi dodatkami, których zadaniem jest sprawić, aby pożywienie przeznaczone do błyskawicznego przygotowania pomimo przejścia przez wiele procesów przetwórczych wyglądało efektownie i zachęcało do zakupu, silnie obciąża przewód pokarmowy. Zawarte w takich daniach składniki chemiczne mogą skutecznie podrażnić delikatną błonę śluzową przewodu pokarmowego, spowodować refluks żołądka, wzdęcia, a zawarte w nich składniki dodatkowe usposabiają do rozwoju miażdżycy, chorób wątroby i trzustki.

Głównymi winowajcami wymienionych schorzeń jest nadmiar cukru, soli i obecność tłuszczów trans. Cukier ukryty jest praktycznie w każdym daniu wysoko przetworzonym – niekoniecznie pod postacią sacharozy lub glukozy. Bardzo często stanowi dodatek w formie syropu glukozowo-fruktozowego. Cukier dodany do żywności w postaci cukrów prostych szybko podnosi stężenie glukozy we krwi, co zmusza trzustkę do gwałtownego zwiększenia ilości wytwarzanej insuliny.
Tego typu skoki glikemii nie są dobre dla równowagi ustroju i mogą skutkować uszkodzeniem komórek Langerhansa w trzustce – czego konsekwencją będzie cukrzyca.
Z kolei tłuszcze trans, których bardzo dużo jest w utwardzonych olejach roślinnych (np. margarynach), a więc w produktach wysoko przetworzonych, są przyczyną chorób serca i nowotworów.

Używki i buliony a ból żołądka

Podstawowy mechanizm podrażnienia błony śluzowej żołądka opiera się na tym, że niektóre rodzaje pokarmów silnie pobudzają wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego. Do takich produktów zaliczamy:

  • używki – wszelkie rodzaje kawy (w tym bezkofeinowa), mocną herbatę, alkohol, nikotynę;
  • napoje gazowane;
  • gęste buliony, rosoły, wywary kostne, grzybowe.


Wydzielanie soku żołądkowego pobudzają też wspomniane już wcześniej produkty kwaśne i wysoko przetworzone.

Jak uniknąć podrażnienia żołądka?

Jeśli chcesz uniknąć podrażnienia żołądka:

  • sięgaj po produkty naturalne, ale niekwaśne, nie zawierające dużej ilości błonnika, nie pobudzające wydzielania soku żołądkowego, a wręcz hamujące jego wytwarzanie lub neutralizujące działanie kwasu solnego; do tej grupy zaliczamy nabiał, chude wędliny, chude mięso i ryby, lekkostrawne tłuszcze (masło, oleje roślinne, oliwa z oliwek), margaryny miękkie (!), śmietanka;
  • jedz regularnie i pilnuj pór posiłków – zjadaj lekkostrawny obiad i lekką kolację zamiast sutej i tłustej obiadokolacji; pilnuj porcji posiłków – niech będą mniejsze, ale pojawiają się częściej;
  • zrezygnuj z używek – odstaw kawę, czarną herbatę i alkohol, a w zamian za to pij herbatki ziołowe, owocowe i herbatę zieloną lub czerwoną;
  • jedz bez pośpiechu i dokładnie przeżuwaj pokarmy; jeśli jedzenie silnie podrażnia żołądek, przejdź na menu o papkowatej konsystencji.
MULTI MEDMULTI MEDMULTI MEDMULTI MEDMULTI MEDMULTI MEDMULTI MED

Chcesz, żebyśmy zadzwonili do Ciebie w 28 sekund?

Ta strona internetowa chroni twoją prywatność poprzez przestrzeganie EU General Data Protection Regulation (RODO). Nie wykorzystamy Twoich danych w żadnym celu, na który nie wyrażasz zgody. Prosimy o zgodę na korzystanie z anonimowych danych, aby poprawić jakość korzystania z naszej witryny. Polityka cookies